Sant Jordi Què és i com es celebra ?

Sant Jordi

La Diada de Sant Jordi a Catalunya és una festa que es celebra el 23 d’abril amb el Dia del Llibre i la Fira de les Roses, símbols de la cultura i l’amor

La festa de Sant Jordi se celebra el 23 d’abril, dia en què es va morir el cavaller Jordi l’any 303. El sant, que restava sota les ordres de l’emperador Dioclecià, es va negar a seguir l’ordre de perseguir els cristians, per la qual cosa va ser martiritzat i decapitat. El culte a Sant Jordi es va estendre plenament a tots els Països Catalans, durant l’edat mitjana, per bé que al segle VIII ja n’hi havia devoció. I des de l’any 1456 és el patró oficial de Catalunya.

Festa Nacional de Catalunya

La de Sant Jordi ha estat declarada Festa Nacional de Catalunya per la Generalitat, però aquest dia no és festa laboral: és feiner i lectiu per als estudiants.. Per Sant Jordi, es fan recepcions oficials al Palau de la Generalitat de Catalunya i en el món educatiu, on es realitzen Jocs Florals, A tot Catalunya es venen llibres i roses, però és a la Rambla de Barcelona on l’esdeveniment arriba a la seva màxima expressió. A les parades habituals de la Rambla se n’afegeixen de temporals. És tradicional promoure la venda de llibres amb signatures dels autors i fent un descompte al preu de venda.

Día Internacional del Llibre

El 15 de novembre de 1995, la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d’abril com a Dia Internacional del Llibre i del Dret d’Autor. Aquest dia, els lectors aprofiten per intercanviar impressions de lectura a peu de carrer amb els seus escriptors predilectes i aquests per signar-los la darrera novetat editorial.

Història

Al segle XV ja es feia a Barcelona una fira de roses amb motiu de Sant Jordi. Hi acudien sobretot nuvis, promesos i matrimonis joves, i això fa pensar que el costum de regalar una rosa té l’origen en aquesta festa, que se celebrava al Palau de la Generalitat de Catalunya. Es va proposar convertir aquesta data en festa de precepte per primer cop el 1436, quan es va formular la proposta a les Corts catalanes. La proposta es faria efectiva el 1456.

Els cinc  llibres mes venuts a Catalunya aquest 2017 sesgons el gremi de llibreters:

“Nosaltres dos” de Xavi Bosch

nosaltres dos

“Rosa de Cendra” de Pilar Rahola

rosa de cendra

“Un home cau” de Jordi Basté/Marc Artigau

un home cau“Quan arriba la penombra” de Jaume Cabré

quan arriba la penombra“La senyora Stendhal “ de Rafel Nadalla senyora stendhal

Fet per Meritxell

Comparteix!

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*