Els set mites del Paraguai

Aquesta setmana m’agradaria donar a conèixer alguna de les llegendes més populars del meu país, el Paraguai.  

Paraguai és un país característic per la fauna, flora i artesania, a més exquisit en l'àmbit cultural. Aquesta terra compta amb mites i llegendes que la fan encara molt més exòtica i mística. La mitologia guaraní no és precisament llegenda fictícia, sinó que no compten amb poders que sobrepassin el límit del que podia ser real.

Els mites guaranís són una mica més increïbles, animals lletjos, persones que pateixen malediccions, formen part del tresor nacional, parteixen d’una nació especial que va resultar de la unió d’americans i europeus, és a dir, guaranís i espanyols. De la llegenda de Tau i Kerana, van néixer els 7 mites del Paraguai, que eren els seus fills. Ells són: Teju Jaguá, Jasy Jateré, Moñái, Mbói tui, Kurupí, Ao ao, Luisón.

teju_jagua_version_2_by_royalentertainment-d39nrj9Teju Jagua: Que significa llangardaix jaguar, diuen que té cos enorme d’iguana i set caps, cap sap on viu; no obstant això, es diu que habita en un bosc, Cap al turó de Yaguarón; aquí està de guàrdia perquè ningú entri. Quan s’escolten els seus rugits, s’enfonsen pedres del cim del turó.

jasy Jasy Jateré: És el 2n fill de Tau i Kerana. És el geni de la migdiada, un Cupido o Eros entremaliat. És un nen bonic, petit, nu, ros, de cabells daurats i ondulats, portador d’un bastonet d’or, a manera de vara màgica, font del seu poder màgic d’atracció, i d’un xiulet (Variant: alguns diuen que simplement xiula) amb el qual imita el cant d’un ocell; viu al bosc. Jasy Jatere va lliure durant la migdiada, especialment en l’època de l’avatiky (choclo o blat de moro tendre) que agrada menjar.

Jasy Jatere atrau els nens amb el seu brunzit, els rapta i els porta al bosc on els reté durant algun temps, els alimenta amb mel silvestre i fruites, juga amb ells i al final els deixa anar o els deixa atrapats a una liana però després els nens es tornen ximples o idiotes, muts o sordmuts; es recuperen després d’un cert temps. Es diu, també, que Jasy Jatere, com a mostra d’afecte fa un petó al noi a la boca, és quan aquest es torna ximple i mut, i llavors l’abandona.Per guanyar l’amistat de Jasy Jatere la nostra gent acostuma a deixar una mica de tabac als voltants de la casa a les sendes d’entrades al bosc.

60148_134566469923649_7686640_n Moñai: És el tercer fill de Tau i Kerana de la mitologia guaraní. Aquesta criatura té un enorme cos de serp amb dues banyes, que li serveixen d’antenes. Els seus dominis són els camps oberts, pot enfilar-se als arbres amb gran facilitat i es despenja d’ells per caçar les aus amb les que s’alimenta i als que domina amb l’hipnòtic poder de les seves antenes. Era aficionat al robatori i ocultava tots els productes de les seves malifetes en una cova. Els continus saquejos dels llogarets provocaven gran discòrdia entre la gent que s’acusava mútuament pels robatoris i les misterioses “desaparicions” de les seves pertinences.

mboi_tu__i_final_ii_by_royalentertainment-d39nrdbMbói Tui: Mboi Teva’i es tradueix literalment per “escurçó-lloro”, el que descriu la morfologia d’aquesta criatura. té dues potes que li neixen a la cintura, cap de lloro, i cos de serp. Tenia una llengua bífida vermella com la sang. La seva pell és escamosa i veteada, el seu cap està emplomallat. Mboi-Tui era un bell lloro que habitava a la terra sense mal, que tenia una sola entrada gelosament guardada per Rupave. A aquest recinte de la vida innocent, tenia accés Mboi Tui, coneixent un sender secret. Alguns Malucos o “mamelucos” van fer beure mel lechiguana a aquest lloro,emborratxant-lo, pel que es va posar a parlar molt, donant a conèixer la senda secreta de la terra sense mal, per la qual van poder colar-se els malvats; Quan Rupavé es va adonar de l’entrada d’estranys al paradís guaraní on abundaven les fruites, va trobar a aquest lloro totalment ebri parlant sense parar. Llavors, sabent que ell era el culpable, el va maleir, condemnant-lo a perdre la facultat de volar, les ales atrofiades convertint-se en potes; el parlero es va convertir en un rèptil, una serp amb bec de lloro, sent la seva alimentació en endavant els fruits de la taronja agra, conegudes a guaraní com Apepú.

kurupi Kurupí: també anomenat, vulgarment, “Pota de llana”, és el cinquè fill de Tau i Kerana. Baixa de les muntanyes a buscar dones per abusar d’elles. Es caracteritza pel seu allargat membre, el que li arriba a un punt tal que l’obliga a enrotllar-se’l al ventre. Després d’abusar de les dones (verges) i les devora.

ao_ao_by_royalentertainment-d399lzq Ao Ao: És una espècie d’animal quadrúpede, amb una gran semblança amb una ovella, però amb cap de porc senglar; i amb la diferència que és més gran i molt ferotge. Posseeix la facultat de reproduir-se sol i viu amb una gran ramat a les zones més inhòspites de turons i muntanyes.  El Ao Ao s’alimenta de carn humana i d’ovella. És molt semblant a un moltó mascle però amb més alçada i instints molt sanguinaris. Per això és perseguit per capatassos d’estades. Viu perseguint les persones que s’aventuren pels turons. Una manera d’escapar d’aquest ésser és enfilar-se a una palmera Pindo, considerada un arbre sagrat. D’aquesta manera l’Ao Ao queda desorientat, perd el rastre de la víctima i abandona la persecució. Qualsevol altre arbre serà arrencat de soca-rel per aquest personatge i la seva víctima caurà a les seves urpes.

images Luisón: A Paraguai s’acostuma des del segle XIX, que el President de la Nació sigui nomenat “padrí” del setè fill home d’un matrimoni consolidat sota els mateixos costums. Aquest costum irregular es deu al fet que els supersticiosos de vegades sacrificaven al seu setè fill a pedregades pel terror que els produïa la “possibilitat” que els hagués nascut un luisón. Luisón és el setè i últim fill de Tau i Kerana, sobre ell va caure la major maledicció que pesava sobre els seus progenitors. Aquest ésser esgarrifós es troba ubicat a la cruïlla dels camins de la vida i de la mort. Es diu que els dies divendres i els dimarts també en començar les ombres de la nit a apropiar de pobles i comarques en el seu avanç penumbrós, Luisón perd les seves formes humanes per transformar-se en un gos d’horrible aspecte, potser un llop de dents afilades i de diabòlic intent que busca els cementiris per rebolcar sobre dels cadàvers i alimentar-se d’ells. A la mitjanit, amb ulls llampegants surt a la recerca d’éssers humans per convertir-los en altres maleïts luisones, el que aconsegueix espantant-los i passant per sota de les cames dels homes que sorprenen en el seu malèfic passeig nocturn. A vegades gossades de gossos el persegueixen i borden sense acostar-s’hi. Una olor nauseabunda l’acompanya, el seu aspecte gela la sang a les venes i embogeix als homes que es deixen sorprendre.

Espero us hagin interessat les llegendes? quin és per vosaltres el més creïble entre tots els mites?

Podeu deixar els vostres comentaris!

Comparteix!

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*