14 de Novembre, Dia Mundial de la Diabetis.

El dia mundial de la diabetis és el  14 de novembre i aquell dia se celebra per augmentar  l’atenció sobre les complicacions i tractament d’aquesta greu afecció, que es troba en constant augment a tot el món.

Què és la diabetis?

La diabetis, és una malaltia crònica que apareix quan el pàncrees no pot produir insulina o quan el cos no pot fer un bon ús de la insulina que produeix. La insulina és una hormona produïda pel pàncrees que actua com una clau que permet que la glucosa dels aliments que ingerim passi de la sang a les cèl·lules del cos per produir energia. Entre les possibles conseqüencies de la diabetis trobem la lessió del nervi  òptic. Les persones que tenen aquesta malaltia poden quedar cegues i sense poder revertir el dany.

En aquest sentit, la Federació Internacional de Diabetis (FID) treu la campaya del Dia Mundial de la Diabetis (DMD) 2016 sota el tema Ojo con la Diabetes”.

Hi ha tres tipus de diabetis:

  • El primer tipus és coneguda  com a diabetis juvenil. És causada per una reacció autoimmune en la qual el sistema de defensa del cos ataca les cèl·lules que produeixen insulina.
  • El segon tipus és coneguda  com diabetis de l’adult. Representa el 90% de tots els casos de diabetis. Es caracteritza per una resistència a la insulina, per una relativa deficiència d’aquesta o per ambdues coses alhora.
  • El tercer tipus és una forma de diabetis que consisteix en alts nivells de glucosa en sang durant l’embaràs. Es desenvolupa en un de cada 25 embarassos a tot el món i està associada amb complicacions per a la mare i el nadó.

La Història d’en Chandler

A continuació us presentem la història del Chandler. Aquest nen té vuit anys i té diabetis des dels quatre anys, ha passat mitja vida amb aquesta enfermetat, però la diabetis no l'impedeix continuar amb la seva vida, només ha d'administrar-se injeccions i estar molt pendent del que menja diariament. Chandler és un noi molt actiu i li agraden els esports, llegir, nedar i pescar.
 Foto d’en Chandler

mrais

 

Fet per Naoufal i Tarek

Comparteix!

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*